Apple Pay

Apple Pay är en mobil betalningslösning och digital plånbokstjänst framtagen av Apple. Den låter användarna göra betalningar genom att använda en iPhone, Apple Watch, iPad eller Mac. Den fungerar som en ersättare till ett kredit eller debitkort. Apple Pay liknar många andra betalningslösningar med en skillnad att det krävs en två steg för autentisering. Dessa är genom fingeravtryck, PIN-Kod eller lösenord. Tjänsten tillåter olika enheter från Apple att kommunicera med ett trådlöst försäljningssystem via en antenn.

Apple Pay från lansering tills idag

År 2013 började Apple med planerna för en trådlös betalningslösning. De startade ett samarbete med Visa, Mastercard och American Express. Det krävdes hårt jobb av alla företag för att få fram denna betalningslösning. Den 6e september 2014 visade man upp sin produkt på ett Apple Event.

Idag finns Apple Pay i 21 länder och innan året är slut kommer det även ha lanserats i Indien, Tyskland, Polen, Turkiet och Cypern. Tyvärr fungerar inte denna smidiga betalningslösning i Sverige än. När det ska komma är väldigt oklart men det finns den del rykten att det snart ska vara på väg. Det kan tyckas lite märkligt att tjänsten inte lanserats än. Detta med tanke på att Sverige är ett av de tätaste iPhone-per-capita länderna i världen. Vi svenskar är smått galna i Apples produkter så en lansering av Apple Pay till Sverige känns logisk. När Apple Pay exakt kommer är det ingen som vet men vi kan anta att det inte borde dröja allt för länge.
Apple Pay

Kompabilitet

Apple Pay fungerar med iPhone 6, 6 plus, iPhone 6S, 6S Plus, iPhone 7, 7 Plus, Iphone SE, iPad Air 2, iPad Pro och Apple Watch. Om du har en äldre iPhone går det bra att använda tjänsten om du har en synkad Apple Watch. Dock kan du inte använda fingeravtrycksläsaren. Istället får du ett lösenord som är aktivt lika länge som du bär din klocka.

Betyg

Flertalet journalister har noterat att flertalet tidigare betalningsmöjligheter har misslyckas med sina mobila lösningar. Några exempel är PayPal, Wal-Mart, Google Wallet och Softcard. De lyckades inte lösa kundernas behov men detta har Apple Pay lyckats med. Betalningslösningen är väldigt enkel att använda och lätt att sätta sig in i. Det som betalningstjänsten har fått lite kritik för är att det inte skulle vara 100% säkert. Apple har dock jobbat stenhårt för att lösa detta och företaget har tagit stora steg till att göra det extremt säkert. Eftersom det inte är så vanligt med pin-koder i USA har många kunnat använda kreditkort som inte varit sitt eget innan ägaren hunnit spärra det. Med Apple Pay uppstår inte detta problem vilket företaget har fått mycket beröm för.