Att Swisha betalningar

De flesta känner nog till Swish idag även om alla inte nyttjar det. Vad som krävs för att kunna överföra pengar via Swish är, förutom ett bankkonto, ett mobiltelefonnummer, en mobilapplikation och ett mobilt Bank-ID. Utöver detta krävs det att den du skickar pengar till också har Swish. Möjligheten att betala på detta mobila sätt direkt till en annan privatpersons bankkonto i Sverige lanserades av Getswish AB i slutet av 2012.

logoMotsvarande app för mobila betalningar finns även i Danmark, Norge och Finland, denna heter MobilePay. Högst popularitet har den nått i Danmark där cirka tre miljoner personer nyttjar appen. MobilePay kan användas mellan privatpersoner likväl som vid köp i både nätbutiker och fysiska sådana. Vad som krävs är ett personnummer och ett mobilnummer samt ett bankkonto med kontokort, som gäller i respektive land. I Norge har MobilePay fått konkurrens av Vipps. Med denna tjänst kan man enkelt uttryckt skicka små belopp med hjälp av ett lösenord, medan större belopp kräver att man identifierar sig med ett Bank-ID. Till skillnad mot Swish så kan man skicka pengar med Vipps utan att mottagaren själv har tjänsten. Endast ett mobilnummer krävs, men för att komma åt de överförda pengarna krävs dock att mottagaren registrerar sig.

Att Swisha betalningar till privatpersoner som har ett svenskt bankkonto är enkelt och säkert. En stor fördel är att man slipper förmedla sitt kontonummer till okända. Det enda man behöver uppge är sitt mobilnummer, vilket är kopplat till ens bankkonto och verifierat som Swish-nummer. Om man byter mobilnummer är det också enkelt att ordna, via bankens tjänster. Swish är gratis för privatkunder och kan beställas hos Danske Bank, Handelsbanken, ICA-banken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, Skandiabanken och Swedbank. När beställningen är genomförd får du verifiera ditt telefonnummer, sedan är det bara att ladda ner appen och börja Swisha. Du godkänner betalningar med hjälp av ditt mobila Bank-ID.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *