En snabb introduktion till hur företaget Klarna kom till

Klarna

Klarna grundades 2005 av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth, Victor Jacobsson. På den tiden studerade de på handelsskolan och deras anmälan till den årliga entreprenörstävlingen var starten till Klarna. De hade en ide på en tjänst som gör det säkrare att handla på nätet. Deras ide fick inte den respons som de hoppades påvilket gjorde att de kom bland de sista i tävlingen. Trots det så bestämde sig gänget att utveckla tjänsten och Klarna kom till liv i mitten av 2005. Jane Walerud trodde på grabbarna och gick in med en investering och även presenterade de för ett gäng programmerare som byggde plattformen.

I slutet av 2007 så kom AB Öresund in i bilden och gick in med en stor summa pengar. 3 år senare expanderade Klarna till Norge, Finland och Danmark. Dessa länder låg bra till och hade en fin tillväxt av personer som handlade på nätet. 2010 började man se sig utanför nordens gränser och började erbjuda tjänsterna i Tyskland och Holland.  Sequoia Capitals kom in med en investering samma år och klarnas omsättning var på 400 miljoner kronor 2010! !

2011 lanserade de sin mobila applikation vilket gjorde det möjligt för konsumenter att köpa produkter och varor direkt på företags befintliga mobilapplikation utan att ange några som helst känsliga uppgifter. Det här var ännu ett bevis på Klarnas innovation och att dom ligger i framkanten hela tiden. Året därpå lanserade även Klarna checkout som komplimenterade faktura, delbetalning och mobilköp i en applikation. I slutet av 1012 så har klarna hanterat 50 miljoner transaktioner.

Banktillståndet

2015 påbörjade Klarna processen att ansöka banktillstånd. Innan tillstånden var formel så bytte de namn till Klarna Bank. 2017 ansökes deras banktillstånd av Finansinspektionen och framtiden ser ljus ut för Klarna.