Det är allt vanligare att genomföra sina köp online idag jämfört med bara för något decennium sedan. Med tanke på alla olika betalmetoder som införts, såsom kortköp, banköverföring, direkt betalning via tjänsten Klarna med hjälp av mobilt bank-ID, Paypal, faktura, förlängd faktura (med förfallodatum satt till exempel två månader framåt) eller delbetalning finns det något för alla att använda sig av, oavsett om man tänkt betala direkt eller inte. Utifrån det oändliga antalet onlinebutiker som finns idag är det inte så konstigt att man hellre sitter bekvämt hemma i soffan och klickar hem saker än ger sig ut och köper sakerna “för hand”.

Internet-paymentsMobilt Bank-Id är det vanligaste sättet att skriva under på ett köp, eller när man accepterar ett avtal. Det går förstås att installera på en dator också, men det är vanligare att användas via en mobil. Ett mobilt bank-ID är en e-legitimation och hela 12 banker samarbetar med denna funktion för att underlätta för sina kunder. Du använder dig av mobilt bank-ID när du exempelvis loggar in på din internetbank, betalar ett köp via fakturatjänsten Klarna, skickar iväg din elektroniska deklaration till Skatteverket, vabbar från ditt arbete eller loggar in på Centrala studiestödsnämnden (CSN).

För att man ska kunna lita på att en sådan tjänst ska fungera rätt och att informationen man får åtkomst till i samband med inloggningen hålls hemlig för personen det berör, omges tjänster som Mobilt Bank-ID av ett sekretessystem som gör det omöjligt för någon annan att se vad du gör när du loggar in med tjänsten – inte ens företaget själv kan se något. Trots det kan man aldrig vara för försiktig. Det är otroligt viktigt att se till att sidan man köper från verkar pålitlig.

På dessa sidor får du mängder av nyttig och användbar information om mobila onlineköp.