Säkra betalningsmetoder

Det har nog inte undgått någon att det idag förekommer ett tusental kreditkortsbedrägerier på nätet årligen. Den största anledningen till att man hamnar i denna otroligt olyckliga fälla är för att man köper på en sida som inte är verifierad som säker, eller ger sina kreditkortsuppgifter till en hemsida bara för att till exempel skapa en funktionell inloggning där. Det sistnämnda är en definitiv fälla och verkligen något att akta sig för.

31741055585_f6272bd993_bNär man betalar med till exempel kreditkort kräver det att banken kortet är anslutet till har en viss säkerhetsapp eller liknande. Stora banker såsom Swedbank använder sig av 3D – secure, vilket är ett system där man legitimerar sig elektroniskt med ett lösenord. Använder man sig av ett VISA – kort heter det “Verified by VISA”. Dock för att kunna använda denna tjänst krävs det att butiken man handlar från är ansluten till 3D – secure.

Vill man undvika kreditkortsfällor överhuvudtaget kan man välja att betala med banköverföring. Det är en metod som också används som direktbetalning och då dras pengarna från bankkontot på samma sätt som när man betalar med kreditkort. Skillnaden här är att man använder sig av sin bankdosa istället för sitt kreditkortsnummer.

Det går även att betala med tjänster som Paypal, som fungerar på så sätt att man för över pengar från sitt bankkonto till tjänsten och betalar efter det. Alltså har du inte mer pengar på ditt Paypal-konto än vad du överför till det. Det har cirkulerat flera rykten om att Paypal inte är en säker betalningsmetod, men det är bevisat att det faktiskt är säkrare än vanlig kreditkortsbetalning då man inte betalar direkt från sitt bankkonto utan via tjänsten.

Det finns även valet att inte betala direkt och betala sedan när man fått hem varorna man beställt. Då använder man sig av fakturabetalning. Klarna och Qliro är de största företagen som erbjuder denna tjänst och de har alternativ såsom delbetalning, 14-dagars – betalning och direktbetalning (då pengarna dras ett par dagar efter betalningen är genomförd). För att kunna betala med faktura krävs det att man betalat sina tidigare fakturor i tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *