Snapcash

Snapcash har blivit succé i USA men inte nått utanför landets gränser.

Amerikanska succén som inte nått Sverige.

Snapchat är ett av de absolut största sociala medierna och har idag runt 150 miljoner användare dagligen. År 2014 lanserades Snapcash som fungerar likt Swish fast via den populära appen. Det är i ett samarbete med Square (amerikanska versionen av Izettle) som funktionen lanserades. På grund av sin smidighet och lättillgänglighet har Snapcash blivit en stor succé i ”the land of opportunity”.

Snapcash är väldigt enkelt att använda. Du väljer först vilken person du ska skicka till och trycker för att starta en chat med önskad mottagare. Därefter skriver du in önskat belopp i dollar och en grön Snapcash-knapp dyker upp i din mobil. Om du trycker på den gröna knappen skickas beloppet till vald mottagare. Din kompis får då en notis om transaktionen och väljer om hen vill ta emot pengarna. Mottagaren måste ha ett kort synkat med appen för att ta emot pengarna. Skulle detta inte ske inom 24 timmar kommer pengarna skickas tillbaka till dig.

Appen är just nu bara tillgänglig till amerikanska användare över 18 år och användarna måste länka sitt amerikanska kreditkort till Snapcash. Precis som Snapchat är Snapcash kompatibelt med både iPhone och Android. Som med många andra P2P-metoder läggs 3% av transaktionen på i avgift om du använder ditt kreditkort. Snapcash är ett samarbete mellan Snapchat och Square så du blir automatiskt medlem i Square när du skaffar funktionen. Detta innebär att kunder som inte har Snapchat men har Square fortfarande kan ta emot transaktionen.

Maxöverföringen ligger generellt på 250 dollar men om du har något viktigt du måste överföra går det att få tillåtelse med extra identifikation.

Säkerheten då? Ja vissa sprider rykten om att det inte är säkert men Snapchat är skyddat av en PCI DSS säkerhet och har därför samma skydd som andra nätföretag. Du kan även lägga till en kod före du skickar pengarna så ingen som kommer över din mobil kan skicka pengar till sitt konto utan att skriva in koden.

Kommer Snapcash någonsin till Sverige då? Precis som allt annat så brukar det bara lite tid innan det når vårt kära land. Fast i detta fall är det mer tveksamt. Square är inte etablerat i Sverige och detta måste ske först för att Snapcash ska nå den svenska befolkningen.

Oavsett vilket så fortsätter Snapchat med sin innovativa förmåga att få saker gjort. Vad som väntar härnäst får framtiden utvisa.